מיזוג אוויר
· בימי הקיץ החמים, המזגן הוא לרוב צרכן החשמל המשמעותי ביותר. לכן יש חשיבות רבה לבחירתו ולשימוש הנכון והנבון בו, כאשר המטרה היא השגת נוחות יחד עם יעילות.
כיצד להפיק את המיטב מהמזגן מבלי לבזבז:
· לקראת גל החום והקיץ,
יש להקפיד על ניקוי (בהתאם להמלצות היצרן) של מסנני המזגן. שימו לב: לפני כל ניקוי – חובה לכבות את המכשיר.
· אין לחסום את פתחי האוויר של המזגן.
· בקיץ יש לכוון כלפי מעלה את פתחי פיזור האוויר הקר.
· יש לכוון את התרמוסטט של המזגן כך שהטמפרטורה בחדר תהייה קרובה ככל האפשר לטמפרטורה המומלצת בקיץ (25 מעלות צלסיוס). כוונון התרמוסטט במעלה אחת פחות בקיץ יגרום לעליה בצריכת החשמל של המזגן בכ- 5%.
· יש לסגור היטב את הפתחים דרכם עלול לברוח אוויר ממוזג.
· חשוב לסגור את דלתות החדרים שאינם בשימוש.
· לעתים, באזורים ובימים שרמת הלחות והטמפרטורה של האוויר אינם גבוהים מדי, ניתן להפעיל מאוורר כאלטרנטיבה למזגן.
· בקיץ כדאי לדאוג להצללת החדרים כדי לצמצם את עומסי החום שאיתם "מתמודד" המזגן.
מקררים ומקפיאים
מקרר ומקפיא הם מכשירים שפועלים 24/7, לאורך כל השנה. יחד עם זאת, צריכתם משתנה במהלך השנה ומושפעת בעיקר מטמפרטורת הסביבה, מזמן ותדירות הפתיחות של הדלתות.
כיצד להפיק את המיטב מהמקרר והמקפיא בבטחה ומבלי לבזבז?
· יש למקם את המקרר/המקפיא רחוק ממקורות חום ובמקום שאינו חשוף לשמש.
· הטמפרטורה המומלצת בתא הקירור היא 7-5 מעלות צלסיוס, בתנאי שאין דרישות שונות עבור אכסון של מוצרי מזון מסוימים.
· חשוב להקפיד על סגירה טובה של הדלתות ולבדוק מעת לעת את אטם הגומי שמסביב לדלת, כדי להבטיח איטום מושלם.
· לא מכניסים מזון חם למקרר או למקפיא. יש להמתין שטמפרטורת המזון יגיע לטמפרטורת החדר.
· המעבה שבגב המקרר חייב להיות נקי מאבק. כמו כן, יש לאפשר תנועה חופשית של אוויר באזור שלו וסביב המכשיר כולו.
· כדאי להוריד את הטמפרטורה במקפיא לרמה הנמוכה ביותר, רק בשני מקרים ובאופן זמני בלבד:
· כאשר עומדים לפני הקפאה של כמות מזון גדולה מאוד.
· לפני הפשרה וניקוי של המכשיר, כדי לאפשר למזון "לאגור קור" עבור הזמן שבו יהיה מחוץ למקפיא.
· לאחר הניקוי, כשמחזירים את המזון למקפיא, יש להעלות שוב את הטמפרטורה לרמה הרגילה המומלצת.
· כדאי שהמקפיא יהיה מלא לפחות בשני שליש מנפחו. מאידך, חשוב לא לדחוס את המזון יותר מדי, כדי לאפשר זרימת אוויר חופשית בין המוצרים.
· ביום שבו עומדים להפשיר את המקפיא, לא כדאי להכניס לתוכו מזון שטרם הוקפא.
המלצות נוספות
· יש להתחשב בכך, שנורות ליבון והלוגן וכן כל מכשיר הפולט חום (תנור בישול ואפייה, מגהץ, תא צלייה וכדומה) מגבירים את עומס החום בחדר וכתוצאה מכך – עולה צריכת החשמל של המזגן. באופן דומה, גם צריכת החשמל של המקרר והמקפיא מושפעת מפליטות החום העודפות.
· מומלץ להימנע ככלל מהפעלת נורות ללא צורך, ובמיוחד כאשר הן נורות ליבון או הלוגן. בנוסף, כדאי לשקול החלפה של נורות בנורות לד חסכוניות, בעלות יעילות אורית ומשך חיים גבוהים במיוחד.
· את הפעלת מכשירים הפולטים חום מומלץ לדחות לשעות הערב המאוחרות יותר, כאשר עומס החום יורד במקצת.
· בקיץ הכי טוב דוד שמש! למי שעדיין אין, כדאי מאוד לבדוק ובמידת האפשר, להתקין.
· לבעלי דוד שמש מומלץ לשמור על הקולטים נקיים ולמנוע את הצללתם
· בקיץ מומלץ לנצל את תנאי מזג האוויר ולצמצם, ככל האפשר, את הפעלת מייבש הכביסה.
כאשר, בכל זאת, יש צורך בהפעלת המייבש, כדאי להפעילו רק בקיבולת מלאה ועד לרמת הלחות הדרושה (בגדים שמיועדים לגיהוץ לא צריכים להיות יבשים לגמרי) . את סחיטת
הכביסה במכונת הכביסה לפני שמעבירים אותה למייבש, יש
לעשות במהירות המירבית האפשרית.
· כמו בהפעלת מייבש, כדאי וחסכוני יותר להפעיל את מכונת הכביסה ומדיח הכלים בקיבולת המרבית, אלא אם קיים צורך מיידי להפעלה וקיימות תוכניות חסכוניות עבור כמויות קטנות שאותה ניתן להפעיל. חשוב לדעת כי ניתן להשיג חיסכון של עד 45% בצריכת החשמל אם מפעילים את המכשירים לעיל בקיבולת מלאה במקום שתי הפעלות של "חצי כמות", כלומר בתוכנית חסכונית.
· בקיץ בפרט, כדאי להימנע מהפעלה מיותרת של תנור אפייה: כמויות קטנות מומלץ להפשיר, לחמם או לאפות במכשיר קטן (טוסטר-אובן או מכשיר מיקרוגל). ניתן לחסוך כך עד 40% בצריכת החשמל לאפייה/צלייה.
· למניעת הפסדי חום וחימום מיותר של הסביבה, יש להימנע מפתיחת דלת התנור תוך-כדי פעולה.
· כאשר רוכשים מכשיר חשמלי חדש: חשוב להתאימו לצרכי הבית, לגודלו, לצרכים ולהרגלי השימוש של המשפחה. בקניית מכשיר חשמלי בכלל ושל מכשיר בעל צריכת חשמל גבוהה בפרט, כמו מזגן, מקרר, מכונת כביסה וכד', כדאי להשוות בין מספר מכשירים דומים ולבחור במכשיר בעל דירוג אנרגטי הגבוה ביותר, המסומן באות A , או הכי קרוב אליו.