כדי לנצח את החום, היפנים פונים לטכנולוגיה לבישה ומעילי-מאוורר וצעיפים מקוררים הופכים להיות מחזה נפוץ במדינה המזרח אסייתית
חברות יפניות מוכרות מעילים עם מאווררים מובנים, "צעיפים" מקררי צוואר וחולצות טריקו שנותנות הרגשת קרירות. יפן – כמו מדינות אחרות מסביב לגלובוס – חווה קיץ חם מתמיד. יולי הזה היה החם ביותר מזה 100 שנים, עם לפחות 53 אנשים שמתו ממכת חום וכמעט 50,000 נזקקו לטיפול רפואי במדינה המזרח אסייתית.
חברת Workman, שמייצרת בגדים לפועלי בניין, השיקה בשנת 2020 גרסה חדשה של מעילי-מאוורר לאור הביקוש הגובר. המנגנון פשוט – שני מאווררים חשמליים בגודל כף היד המופעלים באמצעות סוללה נטענת מוכנסים בחלקו האחורי של המעיל. הם שואבים אוויר כדי ליצור משב רוח — במהירויות משתנות — אל גופו של הלובש. הז'קטים נמכרים במחיר של 82-164 דולר.
"ככל שמזג האוויר מתחמם, אנשים שמעולם לא לבשו בגדי-מאוורר לפני כן רוצים למצוא דרכים להתקרר… אז יותר אנשים מעוניינים לקנות אותו", אמר דובר Workman יויה סוזוקי לסוכנות הידיעות הצרפתית. "בדיוק כמו שאתה מרגיש קרירות כשאתה בבית עם מאוורר, אתה מרגיש קרירות רק מללבוש (את הז'קט) כי הרוח נושבת על גופך כל הזמן", אמר.
אוכלוסייה מזדקנת בסיכון
הקיץ היפני ידוע כחם ולח, אבל ביולי הזה טוקיו ממש הזיעה. הטמפרטורה הממוצעת הייתה 28.7 צלזיוס, הגבוהה ביותר מאז 1875. מכת חום היא קטלנית במיוחד ביפן, שבה יש את שיעור האוכלוסייה המבוגרת השני בגובהו בעולם, אחרי מונקו. יותר מ-80 אחוז ממקרי המוות הקשורים לחום בחמש השנים האחרונות היו בקרב אזרחים ותיקים.
"יש אנשים שמתים ממכת חום", אמר נוזומי טקאי מחברת MI Creations המוכרת צינורות לקירור צוואר בעיקר לעובדי מפעל ומחסנים. "אנשים וגם חברות משקיעים יותר ויותר מאמץ בצעדים נגדה מדי שנה", אמר טקאי. הג'ל בתוך הצינורות הצבעוניים של החברה שלו קריר מספיק לשימוש לאחר 20 דקות במקרר. לבישתו על הצוואר "תקרר במידה ניכרת את כל הגוף" למשך כשעה, אמר.
החברה של Takai הצטרפה השנה לתערוכה בנושא "אמצעים נגד חום קיצוני" בטוקיו כדי להציג מוצרים חדשים שעוזרים למשתמשים להישאר קרירים בחום הלוהט. בדוכן אחר, חברת Liberta שבסיסה בטוקיו הציגה סדרת ביגוד כולל חולצות טריקו ושרוולים מיוחדים שבאמצעות הדפסים, גורמים למשתמשים להרגיש קרירות – במיוחד כשהם מזיעים.
ההדפסים משתמשים בחומרים כמו קסיליטול שהופכים קרירים כשהם נוגעים במים וזיעה, אמרו. Chikuma, חברה שבסיסה באוסקה, אפילו יצרה חליפות ושמלות רשמיות שמצוידות במאווררים חשמליים. "פיתחנו אותם עם הרעיון שאפשר ללבוש את זה במקומות שבהם אסור ללבוש בגדים קלילים", אמר יוסוקה ימאנקה מ-Chikuma.
בגדים רגילים עם מאוורר יכולים לגרום ללובש מראה נפוח, מכיוון שצריך לאטום אותם ולמלא באוויר. אבל מעילים שפותחו במשותף על ידי Chikuma, יצרנית כלי העבודה החשמליים מקיטה וענקית הטקסטיל טייג'ין אינם צריכים להיות אטומים, הודות למבנה מיוחד שמצמיד את המאווררים בשתי שכבות ושומר על האוויר הקריר, אמר ימאנקה.
גברים עם שמשיות
שמשיות, שבדרך כלל מקושרות ביפן לנשים המגנות על עורן מפני שיזוף בקיץ, מתבררות כעת כפופולריות יותר גם בקרב גברים. קומיאמה שוטן, יצרנית שמשיות קטנה ויוקרתית בטוקיו, החלה לייצר שמשיות לגברים בסביבות 2019 לאחר שמשרד הסביבה עודד אנשים להשתמש בהן.
בעבר, לקוחות גברים רבים חשבו ששמשיות "נועדו לנשים והם היו נבוכים", אמר הבעלים הירויוקי קומיה. "ברגע שאתה משתמש בזה, אתה לא יכול להפסיק", הוסיף. ברחובות ההומים של יעד התיירות הפופולרי אסקוסה,
קיושי מיה, בן 42, אמר כי החליט "להשתמש במטריה שלו כשמשיה". "זה כאילו אני תמיד בצל והרוח מרגישה קרירה", אמר. מבקר אחר, שומה קוואשימה, ענד על צווארו מאוורר לביש כדי להישאר קריר תחת השמש הקופחת. "זה כל כך חם שאני רוצה להיות עירום", אמר בן ה-21. גאדג'טים מועילים, אבל הם "לא פתרון" לעלייה בטמפרטורות, הוא הוסיף.