משרד האוצר הטיל וטו, על יוזמת אנרגיה מתחדשת בשל רצון להימנע מהשקעה ממשלתית

ועידת האקלים בדובאי הולידה הסכם בינלאומי לצמצום שימוש בדלקים מזהמים. 120 מדינות הצטרפו אבל משרד האוצר הטיל וטו, בשל רצון להימנע מהשקעה ממשלתית
כ־118 מדינות חתמו בשבוע שעבר על יוזמה בין־ממשלתית חדשה במסגרת ועידת האקלים שנערכה בדובאי: התחייבות לשלש את קיבולת האנרגיה המתחדשת שלהן עד שנת 2030 ולהכפיל את קצב ההתעיילות האנרגטית שלהן, כדרך לצמצם את חלקם של הפחם, הנפט והגז בייצור האנרגיה.

על ההתחייבות חתמו ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, ברזיל, מדינות האיחוד האירופי, ניגריה, גרמניה, קניה, איחוד האמירויות ורבות נוספות. בישראל הביעו עניין ביוזמה, אך משרד האוצר החליט לבלום את ההצטרפות אליה.

פחם, גז ונפט תורמים כשני שלישים מפליטות גזי החממה באטמוספרה, ולכן סוכנות האנרגיה הבינלאומית אף הגדירה כי התמודדות עם שינויי האקלים מחייבת הפחתה משמעותית של השימוש בהם, תוך מעבר לאנרגיה נקייה. גם בישראל מזהים את חשיבות הנושא – מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות, קובי בליטשטיין, אמר כי המלחמה רק מדגישה את הצורך באנרגיה מתחדשת וכי ״משבר האקלים מכריח חשיבה אחרת, האצה של תהליכים ושינוי יסודי. אלה דברים שישראל יודעת לעשות".

פרסום

בשבועיים האחרונים התקיימו בין משרדי הממשלה דיונים בנושא, לרבות המשמעות התקציבית, כאשר משרדי האנרגיה, הגנת הסביבה והחוץ עשו בימים האחרונים מאמצים מרחיקי לכת כדי לשכנע את גורמי המקצוע במשרד האוצר לאפשר את צירופה של ישראל להתחייבות. אך "כלכליסט" פירסם כי הממשלה החליטה לא לחתום על היוזמה העולמית לאחר שמשרד האוצר הטיל על כך וטו.

ההתנגדות העיקרית של האוצר היא ליישום סעיף המתייחס להתייעלות אנרגטית — התחייבות כלל עולמית להכפיל את הקצב השנתי הממוצע העולמי של שיפורי יעילות אנרגטית מכ־2% ליותר מ־4% מדי שנה עד 2030. התייעלות אנרגטית, לאחר השקעה ראשונית, מובילה להפחתה בצריכת החשמל, הפחתת זיהום אוויר, פליטות גזי חממה וחיסכון כספי משמעותי, אבל הממשלה הקודמת כרכה את יישום התוכניות שאליהן התחייבה בתחום עם יישום מס הפחמן, אותו החליטה הממשלה הנוכחית שלא לקדם.

פרסום

ישראל כושלת באופן עקבי בהשגת היעדים האקלימיים שהציבה לעצמה. בשנת 2022 רק כ־9.8% מהחשמל בישראל יוצרו באמצעות אנרגיה נקייה. ב־2030 ייוצרו 30% מהחשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות (פי שלושה מהשיעור כיום), אבל אף גורם ממשלתי לא סבור שהיעדים יושגו, בהתבסס על המדיניות הממשלתית הנוכחית. לפי הערכות המשרד להגנת הסביבה, רק 19% מהחשמל בישראל בסוף העשור ייוצרו באנרגיה נקייה. כדי להשיג את היעדים שנקבעו, תידרש ישראל להשקיע בכך תקציבים ולהסיר חסמים רגולטוריים רבים. בינתיים מדינות רבות בעולם מציגות יעדים שאפתניים משמעותית, וכבר מייצרות היום יותר מ־30% מהחשמל שלהן באמצעות אנרגיה נקייה.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: ״נדרש דיון בממשלה על החלטות מדיניות רוחביות אשר מתחייבים אליהן בחתימה על ההצהרה, כגון עדכון יעדים להתייעלות אנרגטית ל־4% בשנה. המשרד ביקש מהמשרדים הרלבנטיים לבצע השוואה של ההתחייבות בהצהרה עם החלטות הממשלה ולהצביע על פערים והתחייבויות חדשות. השוואה כזו לא התקבלה נכון למועד זה ולכן נדרש דיון ממשלתי בנושא״.

תודה שאתם מבקרים בפורטל "אייר נט ". אייר נט היינו פורטל מקצועי ומקיף לתחום האוורור ,מיזוג האוויר הקירור והחימום התעשייתי באייר נט תוכלו למצוא אינפורמציה מקצועית שחשובה לכם ומאגר ספקים גדול מתחום האוורור ,מיזוג האוויר הקירור והחימום

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נערכים לוועידת האקלים בבאקו שבאזרבייג'ן – COP29:

18/08/2024

משרד האנרגיה והתשתיות מוביל מהלך אסטרטגי לאימוץ דלקי תעופה ירוקים (SAF) בתע...

16/07/2024

חוק האקלים שעלה היום לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת יציב אותנו ...

04/06/2024

CBI קורא לתמריצי מס על טכנולוגיה ירוקה

16/05/2024

אוסטרליה מגיעה לאבן דרך של שחזור נוזל קירור של 10,000 טון

16/05/2024

האולימפיאדה של פריז 2024 – מירוץ לקיימות

18/04/2024

נערכים לוועידת האקלים בבאקו שבאזרבייג'ן – COP29:

18/08/2024

משרד האנרגיה והתשתיות מוביל מהלך אסטרטגי לאימוץ דלקי תעופה ירוקים (SAF) בתע...

16/07/2024

חוק האקלים שעלה היום לדיונים בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת יציב אותנו ...

04/06/2024

CBI קורא לתמריצי מס על טכנולוגיה ירוקה

16/05/2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום