החברות שנבחרו לייצג את ישראל בביתן הלאומי צפויות להיפגש, במהלך ועידת האקלים, במטרה לבחון אפשרויות השקעה עם תאגידים רב לאומיים, גופי השקעה וקרנות הון סיכון שפועלות בתחום האקלים-טק
המשרד להגנת הסביבה, משרד החוץ, משרד החמ"ט, רשות החדשנות ומכון היצוא הודיעו היום על החברות הטכנולוגיות שנבחרו לייצג את ישראל בביתן הרשמי הישראלי כ לוועידת האקלים ה-28COP בדובאי, שתיפתח ב-30 בנובמבר 2023. המשלחת מורכבת מ-30 חברות טכנולוגיה ישראליות פורצות דרך, המתקדמות ביותר בכל תחומי החדשנות האקלימית, העוסקות בפתרונות טכנולוגיים חדשניים כחול-לבן להפחתת פליטות (מיטיגציה) ולהסתגלות למשבר האקלים (אדפטציה). ההשתתפות נועדה לחשוף את היכולות הטכנולוגיות הישראליות בתחום החדשנות האקלימית ובכך לקדם שיתופי פעולה בינלאומיים לטובת המאמץ הגלובלי מול משבר האקלים וכן לסייע לכלכלה ולייצוא הישראליים. את בחירת 30 החברות הובילה רשות החדשנות בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, באמצעות בודקי החטיבה הטכנולוגית של הרשות, אשר בחנו לעומק את החדשנות הטכנולוגית והמענה לאתגר האקלימי של למעלה מ-200 חברות שהתמודדו.
ועידת (Conference of the Parties) COP נחשבת לאירוע הגדול בעולם במסגרת האו"ם, לאור מרכזיות משבר האקלים, חשיבות הוועידה גדלה משנה לשנה. השנה, צפויים להשתתף בה למעלה מ-100 ראשי מדינות, לצד נוכחות גדולה של נציגי המגזר הפרטי, חברה אזרחית, אקדמיה, תקשורת, גופים פיננסיים ועוד, וההערכה היא כי לוועידה ה-28 שתתקיים ב"אקספו דובאי", צפויים להגיע יותר מ-100,000 משתתפים.
לצד הדיונים והמו"מ על החלטות אמנת האקלים שהם עיקר הוועידה, ארגונים ומדינות רבות, וביניהם גם מדינת ישראל, מקימים ביתנים לאומיים רשמיים בהם הם חושפים את פועלם בתחום האקלים. את הפעילות הטכנולוגית הישראלית ייצגו בתערוכה בביתן הישראלי 30 חברות אקלים-טק, מתחומי אנרגיה, מים, חקלאות, ייצור בר-קיימא, בנייה ירוקה, פודטק, תחבורה, מעגליות, טיפול בפסולת, סביבה וסילוק פחמן דו חמצני.
החברות יציגו את הפתרונות שלהם לקהל בינלאומי של מנהיגים, בכירים מהמגזר העסקי, ואנשי טכנולוגיה. הפתרונות של החברות ייצגו את המגוון הרחב של טכנולוגיות אקלים אשר מפותחות בישראל ומסייעות כבר עכשיו לעולם לצמצם פליטות, ולהסתגל לשינויי האקלים. פלטפורמה זו תאפשר שיתופי פעולה, תטפח דיונים על פתרונות לשינויי אקלים ותחזק את מעמדה של ישראל כמובילה עולמית בטיפול במשבר האקלים.
עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה: "אנחנו שמחים להוביל גם השנה את ועידת האקלים השנתית, יחד עם השותפים שלנו בישראל והשותפים הבין-לאומיים. יש קשר הדוק בין הפוטנציאל הטכנולוגי של ישראל לבין האתגר העצום בעקבות שינויי האקלים. המשרד תומך בסטארט-אפים ישראלים חדשניים שפועלים בשלל תחומי סביבה ואקלים וכדי לחזק את האקוסיסטם המקומי, תוך שיתוף פעולה פורה עם רשות החדשנות וגורמים נוספים. המשרד ימשיך לסייע לחברות סטארט-אפ לעבור משלב הרעיון לסטארט-אפ מוכח בשוק הבינלאומי"
מנכ״ל משרד החוץ, רונן לוי: ״ועידת האקלים היא האירוע המדיני החשוב והגדול ביותר בעולם בו מתכנסים ראשי מדינות ומקבלי החלטות לדון בדרכים להתמודדות עם משבר האקלים. משרד החוץ גאה להוביל את המשלחת הישראלית לועידת האקלים בראשות הנשיא וראש הממשלה. משלחת החברות הטכנולוגיות תביא פתרונות חדשניים ופורצי דרך לזירה הבינלאומית ותקיים סדרה של פגישות רמת דרג בתאום והובלת משרד החוץ שיסייעו למדינות המתמודדות עם תנאי אקלים קיצוניים כמו בצורות, שטפונות, מחסור במים וגלי חום להתמודד טוב יותר עם המשבר ולהציל חיים. זוהי הזדמנות יוצאת דופן עבור התעשייה הישראלית ואני מברך את החברות שנבחרו לקחת חלק במשלחת.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "אנו מאמינים כי על ידי הצגת חדשנות האקלים-טק של ישראל על הבמה הבינלאומית, נאפשר לחברות חשיפה מצוינת וכן נוכל לטפח שיתופי פעולה, לעורר השראה ויחד לממש את פוטנציאל ההובלה הישראלית בתחום בעולם. בשנים האחרונות, אקלים-טק הפך לאחד התחומים החמים ביותר בהייטק הישראלי, אשר סוחף אחריו גל של יזמים, משקיעים ותאגידים המנסים לתרום למאבק במשבר האקלים. אנו שמחים להכריז על בחירת הסטארטאפים החדשניים שייצגו את ישראל בוועידת האקלים 28COP. חברות חלוצות אלו הוכיחו מחויבות יוצאת דופן להתמודדות עם האתגרים הגלובליים הדוחקים של שינויי אקלים. הטכנולוגיות והפתרונות פורצי הדרך שלהם טומנים בחובם פוטנציאל לשנות תעשיות שלמות ולתרום באופן משמעותי ליצירת עתיד בר קיימא".
איילת נחמיאס ורבין, יו"ר מכון היצוא: " ישראל מתמודדת עם אתגרי סביבה מאז ומעולם. היזמות הישראלית החלה מהמצוקות שחלקן היו ייחודיות לישראל והפכו לבעיות כלל עולמיות. התעשיה הישראלית הפכה לחוד חנית עולמי בטכנולוגיה ״בזכות״ האתגרים מצד אחד והחשיבה המקורית מצד שני – פתרונות מים, ייצור אנרגיה ירוקה, טכנולוגיות המאפשרות הסתגלות לתנאי קיצון אקלימיים, פודטק, פיתוח פתרונות לסוגיית המדבור ועוד. גם השנה יצאו ל COP העולמי חברות ישראליות פורצות דרך, שחלקן ייקחו חלק בביתן הלאומי וחלקן במשלחת עסקית. ההשתתפות בוועידה מאפשרת חשיפה גלובלית – גם לממשלות וגם למשקיעים ולקונצרטים multi nationals, ליכולות הטכנולוגיות הישראליות. מניסיוננו מה COP 27 בשארם א שיח אני משוכנעת שנוכל לייצר מפגשים עסקיים ייחודיים שיקדמו את יצוא הטכנולוגיות הישראליות.
אופיר אקוניס, שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה: ״הועידה הבינ״ל בדובאי היא הזדמנות אדירה להצגת היכולות הישראליות בכלל ובתחום האקלים-טק בפרט, החברות שנבחרו ועוד רבות שפועלות בתחום, מייצגות את התעשייה הישראלית המפוארת שמובילה, ותמשיך להוביל ולהציג את פניה היפים של מדינתנו. אני בטוח שהביתן הישראלי יהיה למוקד התערוכה כולה ויעצימו את שת״פ הבינ”ל בצורה ניכרת, כמו את חיזוק מעמדה המדיני של מדינת ישראל״
אלו הן החברות: בוגרות, סטארטאפים וחממות טכנולוגיות שעתידות להציג בביתן הישראלי:
החברות הבוגרותHomeBiogas :, UBQ Materials, Envomed, BlueGreen Water Technologies, Asterra, Clariter , GenCell, Salicrop, ליווה ביוטכנולוגיות, ו-TaKaDu .
הסטארטאפים: Slibio , CAPSULE-Minimal, Sphere, Gigablue, Criaterra, ImaginDairy, GreenEye Tech, AgroScout, Copprint, Daika Wood, ANINA, NT-Tao, Xfloat, BeeHero, , SolCold , CarbonBlue , Meat.The End, BioBetter
בנוסף ישתתפו גם החממות הטכנולוגית i4Valley ו- NET ZERO.
תקציר על החברות:
סטארטאפים:
GIGABLUE – החברה פיתחה חומר ייחודי מרכיבים טבעיים שפיזור שלו באוקיינוס יאגבר תהליכים טבעיים של מיקרו-אצות, שבצמיחתן סופחות פחמן דו חמצני ובשקיעתן המבוקרת לקרקעית האוקייינסו מקבעות ביומאס בקרקעית הים העמוקה.
CRIATERRA – החברה פיתחה קשרן ייחודי המבוסס על חרסיות ומאפשר לבצע את ההיקשרות הפיזיקאלית מתחת ל100 מעלות צלסיוס בתבנית ייחודית מוגנת פטנט. החברה נוסדה על מנת לאתגר את 4 גיגטון הפליטות שנוצרות על ידי בטון כחומר בנייה.
Meat.The End – החברה מפתחת ומייצרת חומרי גלם מחלבונים אלטרנטיביים המיוצרים במכונות אקסטרוזיה ופורמולציה לתחליפי בשר.
ImaginDairy – החברה עושה שימוש בתסיסה מדייקת (פרמנטציה) לצורך ייצור חלבוני חלב הזהים לאלו של חלבוני חלב פרה. מוצרי החלב הנוצרים מהתמיסה זהים בטעם, בריח, במרקם, בפונקציונליות ובערכים תזונתיים כשל מוצרי חלב פרה.
GreenEye Tech – החברה פיתחה מערכת מבוססת AI ועיבוד תמונה להרכבה על מרססים חקלאיים אשר בזמן אמת מזהה היכן נדרש לבצע ריסוס של חומרי הדברה והיכן לא.
AGRO SCOUT – בנתה מערכת (SAAS) המאפשרת איסוף מידע מדויק ברמת עלה וברזולוצייה של מ"מ ברחבי העולם באמצעות בינה מלאכותית.
COPPRINT – החברה הגיעה (אחרי שמנסים כבר למעלה מ-100 שנה) למוליכות גבוהה מבוססת נחושת, בתהליך פשוט ללא בקרת חמצן
Daika Wood – החברה השיגה פיתרון לפסולת העץ, חומר הגלם שפיתחה החברה משתמש בפסולת העץ והופך לחומר גלם שניתן לעבוד איתו כמו פלסטיק (תבניות) מבלי שמכיל כלל פלסטיק.
ANINA Culinary Art – החברה פיתחה את הארוחות הקטנות בעולם : קפסולות חדשניות (80 ג') העשויות מ-40% ירקות מחומ"ג יבש וחיי מדף ארוכים (עד שנה) בבישול קצר במים הקפסולה מתפרקת והופכת ארוחה עשירה (280 ג') ומגוונת תזונתית.
NT-Tao – החברה פיתחה את ייצור האנרגיה הנקייה ביותר, היעילה ביותר כידוע היום (באמצעות היתוך גריעיני).
Xfloat – החברה מפתחת מערכות סולאריות הצפות על מים ומאפשרות עקיבת שמש חד צירית של הפאנלים על מים.
BeeHero – החברה בנתה את מאגר המידע הגדול ביותר בעולם לדאטה בתחום הדבורים, ופיתחה פלטפורמה ייחודית המאפשרת לראשונה שקיפות לתהליכים המתרחשים בתוך כוורות.
BioBetter – החברה מפתחת פלטפורמה לייצור של חלבונים הנדרשים לגידול תאי בשר מתורבת ומתמקדת בנושא של הפחתת גזי חממה על ידי איפשור של בשר מתורבת.
SolCold – החברה פיתחה מוצר כמו פילם/מדבקה המשמש לקירור מתחת לטמפרטורת הסביבה, ממש כמו מזגן, אך ללא שימוש בחשמל וללא פליטת CO2.
CarbonBlue – הטכנולוגיה אותה פיתחו היא תהליך כימי מעגלי המתבצע במספר ריאקטורים אשר תוצאתו היא הסרת פחמן דו-חמצני בצורה ידידותית לסביבה, זולה, וסקיילבילית שתאפשר הגעה לסקאלות הדרושות בכדי להוות גורם משמעותי בהגעה ליעדים המוגדרים להתמודדות עם משבר האקלים.
SLIBIO – החברה מייצרת פולימר חדשני העוטף את הגידולים, דוחה חרקים, ומשמש חייץ פיזי, וכך מונע מחרקים שונים לפגוע בצמח. כל זאת ללא פגיעה ביכולת הצימוח וההתפתחות של הגידולים. הפולימר אינו נחשב כחומר הדברה ולא מייצר זיהום כימיקלים על הצומח או האדמה.
CAPSULE-Minimal – פיתחה טכנולוגיה המאפשרת העברת תהליכי ייצור מהסביבה המפעלית אל בית הצרכן, תוך ניצול האנרגיה הכימית הגלומה בחומרי הגלם של המוצרים. כך שבמקום לייצר את כלל המוצר במפעל (למשל שמפו), החברה מייצרת קפסולה רבודה העשויה מאבקות דחוסות, היא מוכנסת בבית הלקוח לבקבוק רב פעמי, ולאחר שהלקוח מוסיף מים היא מכינה את המוצר בעצמה.
SPHERE – מערכת הקירור של החברה מבוססת על מעבה שמסלק את החום לסביבה בשיטה ייחודית, הפועלת על בסיס שלושה עקרונות: סילוק חום באמצעות אידוי (מים) המאפשר יעילות אנרגטית גבוהה. יצירת שכבה מיקרונית יציבה של מים לאורך כל תהליך סילוק החום. שימוש במים ללא מינרלים ובכך למנוע בעיות כימיות.
חברות בוגרות:
ENVOMED– טיפול באשפה רפואית on-site הכי קרוב למקום היווצרות האשפה הפאתוגנית. המכונה מבצעת 2 תהליכים בו"ז: גריסת אשפה לחלקיקים קטנים ועירבולה במדיה נוזלית כימית הומוגנית.
Salicrop– מתמקדת בטיפול בזרעים שהופך את הצמחים/ הזרעים לעמידים בתנאי אקלים קשה (חום, יובש ומליחות), היא שואפת לספק לחקלאים זרעים שיכולים לשגשג בתנאים סביבתיים מגוונים ולהבטיח ייצור מזון מול שינויי האקלים.
BlueGreen Water Technologies – המתודולוגיה של החברה מתבססת על שיקוע פחמן במים, המקום הטבעי בו מתבצעת הרגולציה של הפחמן האטמוספרי על פני כדור הארץ.
ASTERRA – החברה מסייעת לארגונים לזהות ולאתר נקודות תורפה בתשתיות קריטיות שלהן. גילוי מוקדם מאפשר עמידות בפני שינויי אקלים. החברה מבצעת ניתוח ותובנות של חישה מרחוק, כולל התנסויות ייחודיות עם PolSAR בשילוב בינה מלאכותית.
CLARITER – החברה פיתחה טכנולוגיה ייחודית למיחזור כימי של פסולת פלסטיק שהופכת אותו למוצרי קצה חדשים ואיכותיים.
HomeBiogas – החברה הופכת פסולת אורגנית למשאב בעזרת המערכות הקומפקטיות שייצרה, שהופכות פסולת אורגנית לאנרגיה נקייה המשמשת לבישול או חימום. ובנוסף, הפיכתה לדשן אורגני נוזלי עשיר המחזיר חומרי הזנה לאדמה.
GenCell – החברה מובילה פתרונות חדשניים של אנרגיית מימן ואמוניה באמצעות תאי דלק אלקליים. טכנולוגיה זו שימשה לייצור חשמל וחום בתנאים קיצוניים בחלל, כיום החברה מייצרת חשמל רציף, ירוק וכלכלי בכל פינה של הגלובוס.
UBQ Materials – החברה פיתחה טכנולוגיה וחומר גלם חדש המיוצרים מאשפה מעורבת, שעד כה יועדה למטמנות, לחומר גלם תרמופלסטי חדש שיכול להחליף שימוש בפלסטיק וחומרי גלם אחרים בתעשייה. הפסולת כוללת את כל החומרים שאינם ניתנים למחזור.
LiVA ביוטכנולוגיות – החברה מפתחת מדבקות פרה-ביוטיות, המעודדים צימוח סלקטיבי וספונטאני של חיידקים טובים, הידועים ביכולתם לעכב מחלות שונות של הצמח, עובשים ופתוגניים. הפיתרון המוצע מאפשר ליהנות מהאיכות של חיידקים טובים במוצרי מזון, ללא שימוש בחיידקים חיים שמייקירם את המוצר.
TaKaDu –מערכת ניהול הארועים של טקדו (CEM) משפרת את הדרך בה תאגידי מים מתנהלים תוך הורדה משמעותית של אחוז איבודי המים (פחת מים NRW), קיצור זמני תיקון תקלות, שיפור השירות ללקוח והעלאת היעילות התפעולית.
חממות:
i4Valley – חממת כרמיאל לתעשייה חכמה. משקיעה בטכנולוגיות ייצור מקיים – Sustainability & sustainable manufacturing במטרה לסייע ליזמיות ויזמים, להקים חברות טכנולוגיה שיפתחו את הדור הבא של המוצרים עם פחות אנגריה, פחות חומר, פחות פליטות פחמנים ופחות זיהום סביבתי.
Net-zero – החממה המנוהלת ע"י נט זירו יזמות, מסייעת לחברות הזנק הנמצאות בשלבי פיתוח ראשוניים, בתחומי האקלים ובדגש על תחומי המימן, הפחתת פליטות בתחבורה ובבנייה, בייצור אנרגיה ובטיפול במים וביוב.